Lotteritilsynet og reklame fra spillselskapene

Lotteritilsynet jobber hardt for å stoppe utenlandske spillselskapers markedsføring, men får selv kritikk for sin egen reklamefilm.

En av Lotteritilsynets vanskeligste oppgaver er å stanse utenlandske spillselskaper fra å markedsføre seg mot norske kunder. I Norge er det kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har lov til å markedsføre seg og tilby spill som tipping, hesteveddeløp og andre pengespill til det norske markedet. Den store utfordringen er at markedet i dag blir mer og mer internasjonalt og nettbasert. Det gjør det svært vanskelig å stanse de utenlandske casinoene fra å markedsføre seg mot norske kunder via internett eller TV-kanaler som sender fra utlandet.

 

Får kritikk for reklame som er spesielt rettet mot utenlandske spillselskaper

Ettersom det er vanskelig å stoppe de utenlandske spillselskapene med regelverket, er et av virkemidlene Lotteritilsynet forsøker å bruke holdningskampanjer rettet mot norske spillere. Ved å fremheve at inntektene til Norsk Tipping går tilbake til norsk idrett, og at utenlandske spillselskaper ikke alltid følger regler og opererer på en etisk forsvarlig måte, forsøker de å skape en negativ holdning blant norske spillere overfor de utenlandske selskapene.

Nettopp dette poenget prøver Lotteritilsynet å spille på i en av deres siste reklamefilmer. Her forsøker de å tegne et negativt bilde av utenlandske spillselskaper som operer på uærlig og umoralsk vis. Reklamefilmen viser en fotballspiller som gjør seg klar til å ta et straffespark. Rett før han skal sparke ballen kommer en overvektig og rufsete spiller fra det andre laget løpende inn fra siden, og sparker ballen bort fra straffemerket. Deretter ser vi teksten «Noen bryter reglene. Også utenlandske spillselskaper».

Reklamefilmen møter kritikk for å fremstille overvektige personer på en negativ måte. Noen mener at filmen sammenligner overvekt med det å bryte reglene, og flere mener det er mobbing av overvektige når personen fremstilles så negativt. Selv hevder Lotteritilsynet at de valgte akkurat denne skuespilleren kun basert på skuespillerprestasjonene. Les mer her.