En fiende av sportslig idrett og spill

Gambling på nett er svært utbredt i Norge, og det er spesielt deilig å vinne en casino bonus. Det finnes dessverre gamblingsider som driver med lyssky virksomhet, for eksempel at de ikke holder det de lover, og disse sidene er strengt ulovlige. Mange spillere gambler også på idrett, og når det er lyssky virksomheter innen idretten også, blir det fort en kriminalsak ut av det.

arena fotbollDersom man har betalt for å se på et arrangement, er kampfiksing særlig usportslig siden man betaler for å se utøverne gjøre sitt beste. Hvis kampfiksing er tilfellet, forsvinner underholdningen og grunnlaget for det man betaler for.

Kampfiksing kan foregå på flere måter:

  • Dommerne får betalt for å dømme urettferdig
  • Et lag får betalt for å tape
  • Et lag med mye penger betaler andre for å vinne eller knapt gjøre motstand

Mange vil nok huske skandalen i italiensk fotball hvor flere lag fikk bøter og ble degradert flere ligaer for uærlig spill, men i senere tid trenger vi heller ikke å gå så langt for å se korrupsjon innen idretten.

Kampfiksing innen skandinavisk fotball

Allsvenskan, som er den svenske eliteserien, opplevde tidlig sommeren 2017 at kampfiksing foregår i Sverige også. En spiller meldte fra om å ha blitt tilbudt pengesummer for å prestere dårlig og dermed gjøre det enkelt for det andre laget. Saken har skapt store reaksjoner, og politiet har blitt involvert for å få ryddet opp. Slike usportslige holdninger er en fiende av svensk sportsånd, og vi vil gjøre alt for å få dette ut av landet, er holdningen til generalsekretæren i Sveriges fotballforbund.

I Norge har det vist seg at kampfiksing ikke bare handler om penger. Nå kan også fysisk vold være innblandet. En linjedommer ble nemlig helt uprovosert angrepet av en tilskuer med pepperspray, noe som førte til at kampen måtte avlyses. Det er sterke mistanker om at det var nettopp en avlysning som var hele hensikten med angrepet, siden gjerningsmannen ikke hadde annet å vinne og ikke noe annet motiv.

I Danmark er situasjonen slik at hver femte utøver innen toppidretten kjenner til kampfiksing, og omtrent 4 prosent av dem har blitt direkte involvert ved selv å ha blitt tilbudt pengesummer.